A megszokotton túl

Ekkor:

A megszokotton túl – a krízislélektan sportpszichológiai aspektusai

 

Írországi angoltanárom mesélte a saját történetét. Jól működő sport- és ruházati üzlete volt Belfastban az 1990-es évek elején. Majd pillanatok alatt mindenét elvesztette.

– Miért történt mindez? – kérdeztem tőle.

– Mert a kocsim napfénytetője nyitva volt….

Belfast a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország fővárosa. Függetlenségéért az IRA terrorszervezet küzdött sokáig. Belfast központjában volt Paul sporteszköz- és ruházati üzlete. Jól kialakított, felfutóban lévő vállalkozás, mely kellemes jövőt jósolt a tulajdonosnak. Paul az életét is szépen berendezte: új kertes házat vásárolt, extra bőrheverőkkel, szép autóval. Persze egy részét kölcsönre. Egy örömteli pillanatban, amikor a kocsija napfénytetőjét nyitva tartva állt a piros lámpánál, zenét hallgatott, és önfeledten mondta magának:

– Paul, te vagy a király!

Csak a napfénytető nyitva volt. És odafenn meghallották, hogy milyen önelégült – mondta később önmagáról. Két héten belül az IRA akcióba lendült a függetlenségért, és a belvárosi robbantásokat követően senki sem akart azon a környéken vásárolni. Így a bolt rövidesen bezárt, a kölcsönöket képtelen volt fizetni, és minden a bankra szállt. Volt, nincs vagyon.

A pszichológia egyik fontos ága, a krízislélektan, mely a súlyosan megélt lelki helyzetekről szól. Az élet nagy veszteségeire (pl. haláleset a családban, testkép megváltozása, munkahely elvesztése és elszegényedés) sokszor nincs alternatív forgatókönyvünk. Így kerül az érintett személy több hetes, vagy elhúzódva akár több éves mélypontra, mely alkoholizmusba, drogfüggésbe, lezüllésbe torkollhat.

Azonban a veszteségek mellett a hirtelen, nehezen kezelhető nyereségek, gyors meggazdagodás, vagy akár a túl sok szabadidő sem mindig kezelhető. Az addig elfoglalt dolgozó, ha nem készül a következő életszakaszra, akkor nyugdíjasként céltalanul csak a tévé előtt ül és nassol, amiből hamar eltompulás és elhízás következik. Ismert, hogy a lottónyertesek legtöbbje képtelen kezelni a rászakadt gazdagságot, és több mint 90%-uk válik drogossá, öngyilkossá, nagy adósságba veri magát, és hasonlók. A gond csak annyi, hogy a kinyíló lehetőségek kapujában az ember képtelen kezelni az új helyzetet.

Az emberi természet a veszteséget még talán könnyebben kezeli és tűri, mint a nagy lehetőségeket. Ez a probléma a spirituális tapasztalatokkal is: kezelhetetlenné válhatnak az újonnan megnyílt dimenzió lehetőségei. Látjuk ezt a nagy szentek életében is, akik nagy küzdelmet folytattak szinte minden lehetőség kitárulásakor, hogy stabilizálják a személyiségüket. Gondolhatunk Pio Atyára, de Assisi Szent Ferencre is.

A rövid összefoglalója a kiterjedéses problémának a közmondásban sűrűsödik: „Előre ivott a medve bőrére”. Az élet pedig fityiszt mutat, és az addigi, elérhetőnek tűnő teljesítmény már csak délibáb. Egy 9 gólos vezetésről elvesztett BL döntő a korai ünneplésre fityisz. A meccsnek akkor van vége, amikor a csapat a megkapott kupa után adott nyilatkozatokat, és magára zárta az öltöző ajtaját. Addig menni kell előre a pályán, és viselkedni a kamerák előtt. Amikor bezárják az öltözőt, lehet ünnepelni: már lehet nyitva a napfénytető, mégsincs fekete leves.

 

Kökény Tibor, 2016. június 3.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s