Stressz és megküzdés: a problémák mélysége

Ekkor:

A stresszfaktorokkal való megküzdés, a coping többféle szinten valósulhat meg. Egyes esetekben elegendő néhány gyorsan elsajátítható technika alkalmazása, legyen szó relaxációról, légzéstudatosságról vagy a „nap programozásáról”.

Más esetekben szükség lehet komolyabb intervencióra. Ekkor is lehet áthidaló technikákhoz folyamodni, azonban a tartós eredményekhez családi viselkedésmintákkal, ún. transzgenerációs viselkedési módokkal kell foglalkozni.

A súlyos stresszhatást megélt személyek családjában több következő generáció is örökli a rosszul alkalmazkodó életstílust és a feszültségeket. Magyarországon a családok 70-80%-a érintett valamilyen formában a II. világháborús, az 1948-as rendszerváltáskor történt, és az ’56-os forradalmi események tragédiáiban. A 2-3. generáció, csökkent mértékben ugyan, de feldolgozatlanul hordozza a fenti terheket öngyilkosság, elmebetegség, alkoholizmus, és hasonló problémák formájában.

Egy példa a nem tudatos mintaáttételre a családban. A II. Világháborúban a férj katonai szolgálatról tér haza. A megélt stresszt csak komoly dohányzással és italozással képes oldani, melyet az éppen állapotos felesége rosszall. Egy alkalommal a férj borát kiönti az asszony, mire a férfi a puskájával kezd fenyegetőzni, mely el is sül, és – szerencsésen csak lágy részeket érintve – a terhes nő vállát találja el. A megszülető gyermek egész további életében ideges természetű, tele szorongással, emberi kapcsolatai nehézkesek és feszültséggel teliek. Gyermekei közül a lánya csak anyja halálát követően, 39 évesen képes kihordani gyermekét, előzetesen mindig elvetélt. Fia hamar önállósodott, és saját életét éli, pár extrém sporttal megfűszerezve. De képes boldog családot alapítani. Azonban 40 évesen orvosi háttérhez, vagy fizikai sérüléshez nem kapcsolhatóan egyre súlyosodó vállízületi fájdalmai lesznek (lásd: nagymama sérülése a vállon – ugyanazon az oldalon, kb. azonos helyen), mely végül vállízületi elhaláshoz és korai protézishez vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s