A probléma problémája

Ekkor:

Lelki nyűgjeink többrétűek, és felépítésük is jellegzetes. Maga a lelki, lélektani probléma önmagában egy kihívás, de ahogyan a személyiségbe beágyazódik, és ezáltal jellegzetes mintázatot alakít ki, szintén tipikus. A beágyazódást nevezhetjük meta-jellemzőnek, mely a konkrét jelenség fölötti tulajdonságokról szól.

Ha otthon kiégett egy lámpa, az önmagában probléma, de ha nincs hozzá csere égő, és az összes bolt bezárt, akkor nem tudunk hozzákezdeni a javításhoz. A lélektani bajaink ugyanígy problémát jelentenek, de a körülmények tartóssá tehetik őket, s így az eredetileg kis nyűg, egyre dagad, és változtathatatlan, nagy szenvedéssé dagadhat. A létrejött állapotot az élet élhetősége miatt különféle módon igyekszünk kikerülni, s egyben stabilizáljuk a rendszerben a helyét. A személyiség – kompenzációként – kialakíthat olyan viselkedéseket, gondolkodásmódokat, vagy érzelmi viszonyulásokat, melyek immár a problémával való együttélésre rendezkedtek be.

Önbizalomhiány esetén például igyekszünk elkerülni bizonyos tevékenységeket. Ha mindemellett vonzón csinosak vagyunk, akkor igyekszünk olyan férjet keresni, aki 1. rajong értünk, s így a hiányos önbizalmunkat tölti, 2. megteszi helyettünk azokat a dolgokat, melyeket mi magunk elkerülünk. Az eredmény egy kitartott, csinos nő, aki bizonyos dolgokat rendszeresen elkerül, önbizalma és akaratereje minimális szinten csörgedezik. Amikor a férje elhagyja, vagy az öregség jeleit veszi észre magán, akkor a felállt konstelláció újabb problémát szül: pánik tör rá. Ezt aztán tovább lehet egyensúlyozni például alkohollal, így tovább görgetve a problémaköteget.

A bölcs jógamester, Swami Madhavanandaji összefoglalóan így magyarázta: az ember szokásai a személyiség részévé válnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s