A depresszió egyéb aspektusai

Természetesen a depressziónak a neurológiai hétterén kívül van genetikai és családi generációs  háttere is. Előfordul a depresszió okaként, hogy a gyerek visszahúzódó és passzív lesz a fizikai és/vagy lelki abúzus után. Sokszor az agresszió hátterében a gyerekeknél és a felnőtteknél is kémiai irritáció áll, vagyis attól változik a biokémiánk, hogy mit ettünk, mit lélegeztünk be, és mit érintettünk meg. A családi-genetikai depresszió az öröklésről informál a felmenők között potenciálisan előforduló diabétesz, öngyilkosság és alkoholizmus tekintetében.

A depresszió megoldási lehetőségei a következő területekre fókuszálnak a szokásos terápiás vonulaton túl.

  • testmozgás, mely rendszeres, és fokozatosan felépített. Ez önbizalmat, kompetenciaérzést és jobb közérzetet biztosít.
  • szociális kommunikáció, úgymint önkéntes munka, mások segítése. Mindez fizikai aktivitást, pozitív gondolatokat (pl. a dependencia csökkenése, adás képességének megtapasztalása), és csökkenő stresszt eredményez.
  • táplálkozás, mely egészséges, és az alkatnak, aktuális állapotnak, évszaknak és égövnek megfelelő.
  • stressz csökkentés, mivel a kortizol a stressz kapcsán emelkedik meg, amely magával hozza az inzulinszint csökkenését. A depressziósok fokozott kortizolszintje egy állandó, kimerítő készenléti állapot, amelyet mögöttesen az ACTH hormon okoz, melyet viszont a CRH hormon befolyásol. Így válik teljessé a hipothalamusz – hipofízis – mellékvesekéreg tengely működése. Jó tudni, hogy 5 perc alapos düh 6 órán át tartó kortizolszint csúcsot okoz, továbbá, hogy 5 perc törődés magunkkal vagy másokkal (pl. ima, meditáció) 6 óra hosszan erősebbé teszi az immunrendszert.
  • A test méregtelenítése. Aktuális ismereteink szerint 40 kémiai anyag képes az idegrendszerben depressziót indukálni.
  • Spirituális aspektus. Mit tanulhatunk a depresszióból? Esetleg azt a meggyőződést, hogy akkor is hinni kell, amikor nem ragyog a Nap.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s